Elérhetőségek

Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete

Cím: 9700 Szombathely,
Kisfaludy Sándor u. 1 - Pf: 233
Telefon:
+36(20)2865806
Gyűjtők Egyesület támogatása


Programok

Az egyesület dalkörének szereplése a Karneválon

Tájékoztatásul közöljük tagjaink gyűjteményéből bemutatott kiállításokat

Év-végi összejövetel - csere és egy ki műsoros meglepetés

2016. július 8-9 között került sor a Képeslevelezőlap gyűjtők országos találkozójára, mely során a Herényiek házában csere és a közgyűlés mellett Dr. Nagy Attila orvos - író - tartott érdekes előadást az angol királyi családról és a magyar kapcsolatról

Kiállítók felsorolása:
National postcard collection and meeting

Postcard collectors' exhibition will be organized in Berzsenyi Dániel Library (Szombathely; 08.07.2016 - 31.07.2016) Collectors' meeting will be held in the Herényiek Háza / Herenyis' House (Szombathely; 08.07.2016-10.07.2016)

Those, who have intended to participate on the exhibition, are listed below:

Szent Márton emlékét őrző képeslapokat mutatnak be a burgenlandi Felsőőr (Oberwart) településen. A csütörtök délután megnyílt kiállítás a Szent Márton tiszteletére tartott jubileumi emlékév programsorozatának része.

2016. május 6-8 között Szombathelyen rendezték meg az Alpok-Adria és HUNFILA Nemzetközi bélyegkiállítást

Szent-Györgyi Albert Agóra (Szeged, Kálvária sgt. 23) 2015. november 28-án nemzetközi képeslap, bélyeg, telefonkártya, gyufacímke, régi pénz és egyéb régiségek cserenapjára hív és vár minden érdeklődőt.

2015. évi gyűjtőtalálkozó és kiállítás időpontja 2015. július 10-11.

Képeslap kiállítás Szombathelyről Felsőőrött
„Szombathelyi Iskolák régi képeslapokon“ címmel nyílt kiállítás kedd este a Felsőőri Európai Középiskola (EMS) aulájában. A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület és a Szombathelyi Civil Kerekasztal nemrég kötött együttműködésének az első nyilvános programja a kiállítás, mely Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjtő képeslapjaiból mutat be válogatást a 19. század elejétől napjainkig.
A századfordulón az akkor még mint egy 25.000 lakost számláló Szombathely volt Magyarországon a legtöbb érettségizettel és legtöbb diplomással rendelkező város. Impozáns iskolaépületei kedvelt témái voltak képzőművészeti alkotásoknak és a képes levelezőlapoknak is.
Kőszegfalviné Pajor Klára gyermekkora óta gyűjt szombathelyi és Szent Márton témájú képeslapokat. Jelenleg mintegy 4.000 darabot rendszerez, katalogizál naponta otthonában. Szabadidejében sokszor vett részt ausztriai cserenapokon, hiszen a Szombathelyről szóló képeslapokat gyakran Ausztriába küldték így az egyik legfontosabb lelőhely például Burgenland lehet.
Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményének értékes darabjai albumba gyűjtve, könyv formájában is megjelentek már.
A kiállítás megnyitóján beszédet mondott Georg Rosner Felsőőr polgármestere, magyarul köszöntötte a résztvevőket Misik Dietmar polgármester helyettes és Zsótér Írisz a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület elnöke.
Az EMS diákjai zongora előadással és magyar szavalatokkal, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület kórusa pedig magyar dalokkal gazdagította a kiállítás megnyitó programját. Az est zárásaként magyaros büfé várta a vendégeket.
A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szombathelyi Tankerülete február 2-án kötött együttműködési megállapodást Felsőőrött, a BMKE székházában. Az együttműködési megállapodás megkötésének célja a határon átnyúló ifjúsági-kulturális kapcsolatok támogatása, művészeti, oktatási és közművelődési programok szervezése.
A „Szombathelyi Iskolák régi képeslapokon“ című tárlat április 13.-ig lesz látható a Felsőőri Európai Középiskola (EMS) aulájában.

MEGHÍVÓ
A „Szombathelyi iskolák régi képeslapokon” című kiállításra, amely az Oladi Általános Iskola Középiskola és Szakiskola galériáján (Simon István utca 2-6.) kerül megrendezésre.
Megnyitja Fodor István a KLIK Szombathelyi Tankerületének igazgatója.
A kiállított dokumentumok Kőszegfalviné Pajor Klára magángyűjteményéből kerültek kiválogatásra.
2015. február 24- én kedden, 14.00-kor
Néhány gondolat az iskolatörténeti tárlathoz
A kiállítás valójában egy iskolatörténeti időutazás élményét nyújtja. Legszebb iskolaépületeink, amelyek városesztétikai jelentőséggel bírnak, zömmel az Osztrák-Magyar Monarchia történelmi korszakát, a magyar polgárosodás klasszikus időszakát idézik, amikor az Éhen Gyula polgármester nevével fémjelzett korszakot, a modern városalapítást követően Szombathelyt a „Nyugat királynőjeként”emlegették a Magyar Városok Kongresszusán.
Az itt bemutatott anyag a XVIII. századra is visszatekint: a püspöki elemi iskola és a papi szeminárium a barokk kori városalapításra emlékeztet. Jelentős iskolaépületekkel gazdagodott Szombathely a két világháború között is: az egykori Faludy Gimnázium épülete ma a Savaria Egyetemi Központnak ad otthont, a Jókai park melletti „Jegyzőképző internátus” falai között ma egészségügyi főiskolai képzés zajlik.. A kultúrvárosi rangot azonban nem csupán az iskolák, hanem a bennük folyó színvonalas oktatás alapozta meg, amelynek révén Szombathely az összehasonlító történelmi társadalom-statisztikák tanúsága szerint a Trianon előtti Magyarország egyik legiskolázottabb városává vált. Az érettségizett népesség arányszáma tekintetében országelsők lettünk a századfordulón a fővárost és Sopront is megelőzve, de a diplomás polgárság tekintetében is dobogós helyezéssel dicsekedhettünk a korabeli 165 magyar város műveltségi versenyében.
A kiállítási fotódokumentumok jelentős része városunk polgárosodásának és urbanizációjának száz év előtti aranykorát idézik, amikor még a történelmi Vas megye távoli részeiről, a mai Szlovéniából és Ausztriából is szép számmal érkeztek városunkba tanulni vágyó diákok, akik közül sokan az érettségi megszerzését követően itt alapítottak otthont és családot. Ezért is véltük indokoltnak a Burgenlandi Magyar Kultúregyesülettel köttetett együttműködési megállapodásunk értelmében a szombathelyi kiállítás bemutatását az egykori vasvármegyei járási székhelyen Felsőőrött is, mert a dédszülői generációkból számosan az itt bemutatott iskolaépületekben, Szombathelyen szerezhettek középfokú képzettséget, az akkoriban polgári középosztályi státuszt és presztízst jelentő érettségit .
Az iskolatörténeti kiállítás, amely a Szombathelyi Civil Kerekasztal , a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület és a KLIK Szombathelyi Tankerülete partnerségében valósulhat meg, tisztelgés egyúttal Oberwart és Szombathely testvérvárosi kapcsolatának 25 esztendős jubileuma előtt is.

2 oldal, 38 összesen, 25-38

Vissza az előző oldalra!

Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete - Magyar