9700 Szombathely,
Ady tér 5. - Pf: 233
Telefon: +36(20)2865806

Programok

2015. március 28., 10:55Kiállítás Felsőőrön

Képeslap kiállítás Szombathelyről Felsőőrött
„Szombathelyi Iskolák régi képeslapokon“ címmel nyílt kiállítás kedd este a Felsőőri Európai Középiskola (EMS) aulájában. A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület és a Szombathelyi Civil Kerekasztal nemrég kötött együttműködésének az első nyilvános programja a kiállítás, mely Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjtő képeslapjaiból mutat be válogatást a 19. század elejétől napjainkig.
A századfordulón az akkor még mint egy 25.000 lakost számláló Szombathely volt Magyarországon a legtöbb érettségizettel és legtöbb diplomással rendelkező város. Impozáns iskolaépületei kedvelt témái voltak képzőművészeti alkotásoknak és a képes levelezőlapoknak is.
Kőszegfalviné Pajor Klára gyermekkora óta gyűjt szombathelyi és Szent Márton témájú képeslapokat. Jelenleg mintegy 4.000 darabot rendszerez, katalogizál naponta otthonában. Szabadidejében sokszor vett részt ausztriai cserenapokon, hiszen a Szombathelyről szóló képeslapokat gyakran Ausztriába küldték így az egyik legfontosabb lelőhely például Burgenland lehet.
Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményének értékes darabjai albumba gyűjtve, könyv formájában is megjelentek már.
A kiállítás megnyitóján beszédet mondott Georg Rosner Felsőőr polgármestere, magyarul köszöntötte a résztvevőket Misik Dietmar polgármester helyettes és Zsótér Írisz a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület elnöke.
Az EMS diákjai zongora előadással és magyar szavalatokkal, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület kórusa pedig magyar dalokkal gazdagította a kiállítás megnyitó programját. Az est zárásaként magyaros büfé várta a vendégeket.
A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szombathelyi Tankerülete február 2-án kötött együttműködési megállapodást Felsőőrött, a BMKE székházában. Az együttműködési megállapodás megkötésének célja a határon átnyúló ifjúsági-kulturális kapcsolatok támogatása, művészeti, oktatási és közművelődési programok szervezése.
A „Szombathelyi Iskolák régi képeslapokon“ című tárlat április 13.-ig lesz látható a Felsőőri Európai Középiskola (EMS) aulájában.
« Vissza az előző oldalra!

Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete - Magyar