Elérhetőségek

Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete

Cím: 9700 Szombathely,
Kisfaludy Sándor u. 1 - Pf: 233
Telefon:
+36(20)2865806
Gyűjtők Egyesület támogatása


Országos gyűjtőkiállítás és találkozó

2018.07.13. 14:10

 Egy híján harmincadszor rendezte meg a Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete közgyűléssel egybekötött országos találkozóját Szombathelyen, ahová nemcsak az ország számos helyéről, hanem külföldről is érkeztek elkötelezett, szenvedélyes gyűjtők. A találkozót ezúttal is a Herényiek Házában rendezték meg, ahol a gyűjtők megérkezésük után már hozzá is láttak kollekciójuk gazdagításához: értő szemekkel nézték meg egymás lapjait és csere útján hozzájutottak már régóta áhított képeslapjaikhoz. 

Elsőként dr. Nagy Attila debreceni orvos-író, képeslapgyűjtő diavetítéssel egybekötött előadását hallhatták-láthatták a részvevők „Képhibák és hibás képeslapok” címmel, majd ezt követően Horváth Zoltán kecskeméti gyűjtő a  képeslevelezőlapok  és képeslapkiadások jelenéről és jövőjéről adott  egy tájékoztatást. .

Kiállítók:

Forgó Mariann, Kecskemét: Kecskemét Katona József és Kodály Zoltán városa

Gradl Ferdinánd Németország: A Duna Zwelletől Mündungig

Gulyásné Raksányi Olga, Nagykanizsa: Mátyás király

Juhász Árpád, Hegyfalu: Győr-Sopron megye települései

Nagyné Horváth Eszter, Tatabánya. Szívünk hungaricumai

Novák Mihály -Budapest "Az én hazám" 

Sárosi István, Budapest: Közelmúlt építészete

Sasvári Tiborné, Budapest: Jókai Mór élete

Sebestyén Imre, Kecskemét: Magyarország búcsújáró és kegyhelyei

Steiner Józsefné, Nagyatád: A Zrínyi család

Szabó József, Lábod: Az Ermitázs kincsei

A kiállítás megtekinthető 2018. augusztus 2-ig a könyvtár nyitvatartási idejében.

A kiállítást    július 14-én szombaton  nyitották meg ünnepi külsőségek között. A  képeslevelezőlap-gyűjtők országos kiállítását a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Kőszegfalviné Pajor Klára egyesületi elnök szerint az évente rendezett kiállítással a gyűjtői kultúrát, az egyedülálló tevékenység sokszínűségét tárják a látogatók elé. Nagy Éva könyvtárigazgató elismeréssel méltatta a gazdag válogatást, amit az egyesület kiállító tagjai hosszú éveken keresztül gyűjtöttek, rendszereztek és hasznos információval láttak el, mint mondta: mindig sikerül új és újabb ritkaságokat, izgalmas, különleges témákat a látogatók elé tárni; reméli, hogy jövőre a 30. találkozónak is a Berzsenyi könyvtár ad majd otthont. 

Nick Ferenc, „A Magyar Kultúra Lovagja” alapítója a gyűjtők munkájában az értékmentést és megőrzését, közvetítését méltatta, hiszen a gyűjtemények sok esetben olyan épületek, létesítmények képeslapjait őrzik, amelyek már sajnos, nem léteznek. Nagy elismeréssel szólt arról is, hogy az elkötelezett gyűjtők időt, pénzt és fáradságot nem ismerve keresik, kutatják fel a régmúlt idők képeslapjait, hogy kincseiket megőrizzék és megmutathassák a ma nemzedékének.

A kiállítás tartalma olyan, mint az élet: színes és gazdag, a látogató sokfajta érdekes témára bukkanhat. Megnézheti a többi között hazánk búcsújáró és kegyhelyeiről vagy a leningrádi/szentpétervári Ermitázs kincseiről készült csodálatos képeket. A Mátyás király-emlékév alkalmából Gulyásné Raksányi Olga  nagykanizsai gyűjtő jóvoltából külön tablókon látható ízléssel és hozzáértéssel összeállított, gazdag képeslap-válogatás.

A kiállítók munkáját emléklappal ismerték el; a megnyitót az egyesület dalkörének műsora  tette ünnepélyessé. A képeslap-kiállítás augusztus 2-ig tekinthető meg a szombathelyi Berzsenyi Könyvtárban.

Országos gyűjtőkiállítás  és találkozó

Vissza az előző oldalra!
Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete - Magyar