Elérhetőségek

Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete

Cím: 9700 Szombathely,
Kisfaludy Sándor u. 1 - Pf: 233
Telefon:
+36(20)2865806
Gyűjtők Egyesület támogatása


I. világháború képes-levlezőlapokon

2018.04.05. 14:00

Történelmet jelenítenek meg ezek a lapok, sok apró szépséggel, reménységgel – fogalmazott Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója a megnyitón, kiemelve, hogy olyan fontosnak gondolják az emlékév e kiállítását is, hogy múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak benne. Ma már nehéz belegondolni, mit jelentett egy-egy lap a katonák számára, akik mindig várták a postát, nem kevesebbet, mint hogy igen, él a szeretet a távollévőkkel, és ez még akár a túlélésben, a gyógyulásban is segített.

A képes-levelezőlapok szinte mindent megörökítettek, témájuk sokasága kimeríthetetlen.

Jelen kiállítás  első tablóján a háborús képes-levelezőlapok történetéről olvashatunk, majd bemutatunk néhány Vas megyei I. világháborús emlékművet, emléktáblát.

Geider Péter Szombathely, Batthyány tér 8 szám alatti lakos hozott a kiállításhoz pár lapot, melyeket  déd – és nagyszülei írtak, illetve kaptak.

Drenovácz István – a 11-es Huszár hagyományőrző egyesület elnöke lelkes képeslevelezőlap gyűjtő a huszárokkal kapcsolatos képes-levelezőlapokat gyűjti – szintén a kiállítás sokszínűségéhez bocsátott pár lapot rendelkezésünkre.

 11 tabló Juhász Árpád hegyfalui képeslevelezőlap-gyűjtő a Képeslevelezőlap - Baráti Kör vezetője által összeállított I. világháborús anyag látható, melynek felépítése:

  • Tüzérek
  •  Szent Barbara a tűzőrség és a bányászat védőszentje,
  • Vöröskeresztesek tevékenysége, 
  • települések és alakulatok
  • tábori postai lapok,
  •   - képes üdvözlőlapok, 
  • I. világháborús emlékművek

A következő tablókon  Dr. Szedenik Ernőnek a frontról Iluska hugának írt lapjai láthatók, melyet Sudárné Molnár Zsuzsanna dolgozott fel. 

I. világháború képes-levlezőlapokon

Vissza az előző oldalra!
Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete - Magyar