Elérhetőségek

Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete

Cím: 9700 Szombathely,
Kisfaludy Sándor u. 1 - Pf: 233
Telefon:
+36(20)2865806
Gyűjtők Egyesület támogatása


Gulyásné Raksányi Olga

8800 Nagykanizsa Munkás u 4/c fsz. 1
Telefon: 93 314 518
E-mail: raksanyiolga@gmail.com
Facebook név: Olga Gulyásné Raksányi

1934. november 15-én születtem, tehát, ha a jó Isten ad még nekem pár hónapot, 90 éves leszek. Nagykanizsán élek, nyugdíjas korom előtt gyógyszertárban dolgoztam, mint szakasszisztens. 2000-től gyógyszerész férjemtől elválva éltünk, 2011-es haláláig. Két gyermekünk van, 6 unokánk és 2 dédunokánk.
A bélyeggyűjtést váltotta fel a képeslap gyűjtése, miután sógoromtól sok római lapot kaptam. Református létemre  protestáns témakörben kezdtem az érdeklődést.
1992-ben Luther Márton reformátorról szóltak a kiállításaim. Négy anyagot már átadtam a budapesti Evangélikus Múzeumnak (Husz János, Luther, Melanchthon, Zwingli).A többi kiállítási képeimet részben a Nagykanizsai Református Egyháznak és a Csurgói Református Gimnáziumnak fogom adni, ahol fiatal koromban éltem és tanultam.
36 db. kiállítást készítettem (bibliai, egyházi, történelmi, irodalmi, festők és úti élmények).
Az a legkedvesebb témám, amivel éppen foglalkozom.
Boldog voltam, ha a helyszíneket is bejárhattam. Mindig leírtam, ha egyetlen ember is tanul belőle, megérte a fáradozást. De ez nem fáradság, hanem hobbi, amitől menekülni sem lehet. Most öreg koromban is kutatom az egyiptomi és más megalitikus kultúrát, nézem a TV-ben, keresgélek az interneten, olvasom a témákkal kapcsolatos könyveket, és soha nem unatkozom.

A bemutatott képeslapok:

Egyik kedves lapom a hosszú címzésű, 1894-es képeslap, amit Jókai Mór saját kézírásával látott el: "A házasság az én hitvallásom szerint is szentség: már tudniillik a házasság maga, de nem a ceremóniája."

A másik lap is hosszú címzésű (1899). Arany János idejében a nagyszalontai Csonka-toronynak még nem volt tornya. A költő halála után építették újjá és bontották le a képen látható házat, és nyitották ki a Csonka-tornyot a térre.

Reformátorok: "Szívvel és értelemmel" (Kálvin) kezdtem Kálvin János reformátor életét gyűjteni. Öröm és izgalom volt e képeslap beszerzése Genfben:"A hóval fedett reformátorok!"

Megláttam a kirakatban, berohantam a boltba, megvettem! Igen ám, de a csoportom ezalatt eltűnt.  Most is átérzem az izgalmat, amit akkor éreztem. Később meg lett a csoportom, és megvolt a képeslap is!

Gulyásné Raksányi Olga

Vissza az előző oldalra!
Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete - Magyar