Elérhetőségek

Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete

Cím: 9700 Szombathely,
Kisfaludy Sándor u. 1 - Pf: 233
Telefon:
+36(20)2865806
Gyűjtők Egyesület támogatása


Gondos Béla

Gondos Béla

1086 Budapest, Bauer Sándor u. 19. 3. em. 6.
Telefon: 70 489 1020
E-mail cím: gondos.bela@gmail.com
Facebook név: Bela Gondos

Budapest határában születtem 1948-ban, kisgyerekkoromat az újpesti híd környékén, illetve a VIII. kerületben töltöttem, testközelből látva az 56-os eseményeket. Az oroszok által szétlőtt Práter utcai albérletünkből kerültünk át az Erdélyi utcába, a kerületen belül maradva. Szüleim mindketten könyvkötők voltak, édesapám akkor még tiltott fusizása által láttam sok, akkor is ritkának számító könyvet, amíg be nem kötötte azokat, így kerülve közel a könyvek világához, amely meghatározta a következő évtizedeimet. Középiskolás időszakban az iskolai kirándulásokról vittem haza egy-egy emlékként megvásárolt képeslapot. 1967-ben, amikor Petrikovics László a szerencsi múzeumnak adta a hatszázezres gyűjteményét, egy másik fiatal és sok idősebb gyűjtő társaságában részt vettem ezen az adományozási eseményen.
Gyűjtött témáim:
- Minden lapot gyűjtök, ami a magyar történelemmel kapcsolatos (események, személyek – pl. Petőfi, Kossuth, Rákóczi, magyar szentek).
- középkori magyar építészet;
- külföld: az általam gyakrabban látogatott országok, pl. Törökország, Olaszország, Spanyolország, a teljes Kaukázus;
- Dunakanyar (mivel jelenleg inkább itt lakom, így a kanyar egyes településeit is gyűjtőm, pl. Vác, Kismaros, Zebegény, Nagymaros, Verőce);
A Kaukázusi lapokra vagyok a legbűszkébb, mert meglehetősen teljes, ami az országokat illeti. Mint idegenvezető, az általam felfedezett helyek emlékeit számomra is és általam más gyűjtőknek is segít felidézni. Régebben aktívabb kiállító voltam. A jövőben szeretném az általam készített, különleges értékűnek tartott fotókat képeslapként kiadatni.

1. kép: Verőce, Expressz üdülőtelep. Ez az Expressz tábor
híres ifjúsági helyszín volt, jelenleg azonban zárva van.


2. kép: Törökország, Göbekli Tepe. Ez az ősi (12.000 éves),
nemrég feltárt egyik, különleges faragványokkal díszített
szentély képe.


 

3. kép: Törökország, ősi (IX. századi) örmény templom a Van-
tó szigetén (Akdamar).

Gondos Béla

Vissza az előző oldalra!
Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete - Magyar