Elérhetőségek

Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete

Cím: 9700 Szombathely,
Kisfaludy Sándor u. 1 - Pf: 233
Telefon:
+36(20)2865806
Gyűjtők Egyesület támogatása


Dr. Nagy Attila

Dr. Nagy Attila

4026 Debrecen Kar u. 37.
Telefon: 70 252 2831
E-mail: drnagyattila123@gmail.com

1949. nov. 12-én születtem Debrecenben. Általános és középiskolai tanulmányaimat Szolnokon végeztem, majd visszakerülve Debrecenbe, az egyetem általános orvosi karán végeztem 1974-ben. 25 évet dolgoztam az egyetemen, majd 2000-től (jelenleg is) a helyi MÁV rendelő (Vasútegészségügyi Kft) urológiai rendelését vezetem. Feleségem szintén orvos, négy gyermekünk és 3 unokánk van.
A „papírárut” mindig kedveltem, legyen az könyv, térkép, naptár, gyufacimke stb. Az utazásaimkor vett képeslapokat (és a családnak postai úton érkezőket is) félretettem, kezdetben még gyűjtői szándék nélkül. 2000 óta tarthatom magam igazán gyűjtőnek, amikor az egyetemen láttam egy régi városi képeslapokból összeállított, de számomra teljesen új kiállítást. Bencze Tamás helyi tanárember anyaga volt, akivel megismerkedve később 2 képeslapos könyvet is kiadtunk, melyben már mindkettőnk gyűjteménye szerepelt.
Érdekes, hogy amikor már gyűjtőként néztem át a korábbi évtizedekben eltett lapjaimat, rácsodálkoztam, hogy már azokat is a mostani érdeklődési területemnek megfelelően választottam, szinte akaratlanul is. Az általam vett városképek ugyanis szép légi felvételek voltak, vagy legalábbis panoráma képek egy-egy magaslati helyről, vagy városok főtere felülről. Azóta is ezeket gyűjtöm kiemelten, melyek igazi városképi dokumentumok, érdekes látni ugyanazt a mostani és pl. 100 évvel ezelőtti formájában. Gyűjtöm ezeknek a térképes változatát, akár hegyekről, természeti tájakról is.
A gyűjtő számára minden képeslap érték, de célirányosan is keresem Debrecent, Szolnokot, Budapestet, és természetesen a látképeket Európáról, de az egész világról is. Történelmi érték számomra a Horthy-korszak, de a szocialista világ is mint dokumentum. Ennek a folytatása (ma még kevesek értékelik, de ez is dokumentum lesz) az Európai Unió kora, tehát elteszem azokat a reklámlapokat is, melyek az unióra utalnak, a 12 sárga csillag megjelenik rajtuk, vagy az europolitikáról és annak visszásságairól szólnak.
Gyűjteményem kb. 50 ezres, rendszerezés alatt áll, de érdekel még a képeslapos szakirodalom, régi térkép, helytörténeti könyv is.
Miért szeretem? Nemrég egy festő barátom nyilatkozta: Festeni pedig jó. E gondolat párja annak a Londonban látott kiállításnak a címe, mely szerint „A világ azért van, hogy képeslapra kerüljön”. Világunk tükre az irodalom, zene, de a képeslap is – az utóbbi 150 évben. Jó viszontlátni a városokat, hegyeket, folyókat képeslapon, és fordítva is, elutazni oda, aminek a képét már lapokról megismertük.
A gyűjtés önerőből, de nem öncélúan működik. A gyűjtemény egyedi érték, sokkal több annál, mint ami darabra vagy kilóra mérhető. Ennek legjobb lapjaiból készülhetnek könyvek, vagy akár csak illusztráció mások munkáihoz. Kiállítások, pl. a debreceni Malomparkban, ami egy forgalmas közterület, előadások a képeslapokról (pl. Genf és Debrecen, vagy akár Qatar és Kina címmel) de világjáró előadásaimat is a saját fényképek mellett rendszeresen színesítem régi és új képeslapokkal. Egyébként rendszeresen járok gyűjtői találkozóra Londonba, Berlinbe, Bécsbe, de bárhol megfordulva felkeresem a régiségpiacokat, ahol érdekesebb dolgok lelhetők, mint a nagyáruházakban. A véletlen hozta, hogy még Qatarban is egy kirakodóvásáron találtam nekem való ottani képeskönyvet, vagy Londonban Magyarországról küldött lapot.
Jövő: készül még könyv Debrecenről, Szolnokról. Szívesen fogadok megkereséseket az általam leírtak köréből, cserére is nyitott vagyok.
„Semmit kidobni, ami másnak még örömére szolgálhat.”

New York
A képeslapot 2001. szeptember 11. után adták ki, de a képeslap eredetije 2001 előtt készült (nekem megvan). Az elhíresült dátum után sürgősen szükség volt egy új képeslapra, de nem készült új kép, csak az eredetiről egyszerűen „leradírozták” az ikertornyokat, még felismerhetők a kép jobb felső sarkában. Egyébként szép légifelvétel, középen az Empire State Building, a háttérben a Verrazzano híd és a Szabadság szobor is látszik.

St. Moritz
Színezett légifelvétel a híres svájci üdülő- és síparadicsomról, St. Moritzról. Egyszerre panoráma- és térkép, ilyenekből akár az egész Alpok is összerakható.

London
Látkép Westminstertől a Waterloo hídig. A Temze-parton ugyan jelölik az óriáskereket (London Eye), de az ábrázolás igencsak törpére sikerült. Ha ilyen hiba bélyegen lenne, az a sokszorosát érné, képeslapon csak érdekesség, ugyanúgy, mintha pl. a kép lenne fordítva. 

Drezda
A szászországi város látványa egy Zeppelin léghajóval. Drezda híresen szép látképe hamarosan a világháborús bombatámadások áldozatává lett.  A kép így nemcsak a Zeppelin miatt maradt meg történelmi emléknek. 

Huszt vára
Kárpátalja pusztuló gyöngyszeme, a kép talán szebb, mint a hely mai valósága. A romoknak Kölcsey költeménye állított maradandó emléket

Genf
A Genfi tó (Lac Léman) panorámaképe, a kép előterében a tóból induló Rhone folyóval, két partján Genf városával. A  történelmi belvárosban Kálvin temploma, a tó szélén térképszerűen láthatók és olvashatók a települések, a távolban az Alpok vonulata. 

Debrecen
A cívisváros legszebb látképe, egy igen ritka képeslapon. A Nagytemplom körül még piaci árusok, korabeli polgárok, a képről csendes nyugalom árad. A kép eredetije az Egyesült Államokban van egy photochrom gyűjteményben, 1890-es évek jelzéssel, ami egy 1906-es kiadású albumban jelent meg Frankfurtban.

A sellő
Debrecen főtere a 2001-ben zajló nagy átépítések idején. A térre egy kerámia szökőkút került a város címeréből is ismert főnix-madárral és egy "tájidegen", de legendássá vált sellővel. Tény azonban, hogy e szobor 2 napon belül eltávolításra került, de egy saját kiadású képeslapon megörökítésre kerülhetett.  

Qatar
A felhőkarcolók 21. századi városait sokan uniformizáltnak látják, pedig a látóhatáron kirajzolódó körvonalaik távolból vagy felülről szemlélve is igen karakteresek. Nincs két egyforma, sőt jellegzetesen felismerhetők akár újvilági, vagy közel-  és távolkeleti feltörekvő városok képére gondolunk. 

Dr. Nagy Attila

Vissza az előző oldalra!
Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete - Magyar