Elérhetőségek

Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete

Cím: 9700 Szombathely,
Kisfaludy Sándor u. 1 - Pf: 233
Telefon:
+36(20)2865806
Gyűjtők Egyesület támogatása


Petercsák Tivadar: A magyar képeslap története

A könyv forrásbázisa a legnagyobb magyarországi képeslapgyűjtemény, a szerencsi Zempléni Múzeum anyaga. Elsősorban a magyar képeslapkiadás sajátosságainak a feltárására vállalkozott a szerző, de ahol a külföldi kapcsolatok szükségessé teszik, a nemzetközi vonatkozásokra is kitért.

A könyv részletesen tárgyalja a képes levelezőlap történetét, meghatározva a periódusokat. (Előzmények, klasszikus kor, a képeslap aranykora, az első világháború, a második világháború, a 20. század második fele, a 21. század)

A képeslap sokszínű világa a témagazdagságát mutatja be. Földrajzi lapok, városképek, tájképek, tematikus lapok. Külön fejezet foglalkozik a képeslaptechnikával és a különlegességekkel.   A  bemutatott tematikai sokszínűség alapján látható, hogy a képes levelezőlap az élet minden területéhez kapcsolódóan tartalmaz képes információt arról, hogy az időszak, amelyben forgalomba került és amelyben eredeti rendeltetésének megfelelően használták.

 

Itt jegyzem meg, hogy például az oktatásban szinte minden tantárgyhoz lehetne szemléltető eszközként használni, mint ahogy anno tanári diplomamunkámban bemutattam a „Képeslevelezőlap helye és szerepe az oktatásban”.

 

Visszatérve  könyvhöz külön fejezet szól a”gyűjtés, gyűjtők, gyűjtemények” bemutatásáról.  A könyv nagyon tartalmas, szép kivitelű.

 

Horváth Zoltán kecskeméti gyűjtő véleménye:  A képanyagról pár szó. Kb 330 lap képe található a könyvben. Megoszlás: 1870 és 1945 közötti képeslap 280 db, 1946 és 1990 közötti képeslap 40 db, 1990 és 2020 között kiadott lap 10 db. Tehát a 150 év termésének megoszlása 280 lap 45 előtti és 50 lap 1945-től napjainkig). Az elmúlt 30 év termése minimális. Véleménye: a 150 év első fele, 75 év szépen meg van írva és be van mutatva. A második 75 év viszont több helyen felszínes. Ez a második, átdolgozott kiadás,  az első 1994-ben jelent meg. Javasoljuk mindenkinek megvételre.

Petercsák Tivadar: A magyar képeslap története

Vissza az előző oldalra!
Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete - Magyar